Proizvođačima pozitivna, državi negativna ocjena

Bez autora
Nov 09 2015

Već tri godine proizvođači peradi i konzumnih jaja čekaju da Ured za veterinarstvo BiH otkoloni nedostatke koje je utvrdio Ured za hranu i veterinarstvo Evropkse unije (FVO) prilikom posjete BiH 2012. kako bi se omogućio izvoz mesa peradi i jaja u EU.U prvoj polovini 2012. FVO je odobrio akcioni plan za ispunjavanje uslova za izvoz mesa peradi i konzumnih jaja. Sve predložene mjere u akcionom planu FVO je ocijenio kao zadovoljavajuće. Većina mjera je realizovana, što uključuje izradu podzakonskih propisa i vodiča, izradu odgovarajućih lista provjere, razvoj i upotrebu laboratorijskih metoda, uvođenje procedura u svrhu osiguranja slijedivosti itd.

Već tri godine proizvođači peradi i konzumnih jaja čekaju da Ured za veterinarstvo BiH otkoloni nedostatke koje je utvrdio Ured za hranu i veterinarstvo Evropkse unije (FVO) prilikom posjete BiH 2012. kako bi se omogućio izvoz mesa peradi i jaja u EU.

U prvoj polovini 2012. FVO je odobrio akcioni plan za ispunjavanje uslova za izvoz mesa peradi i konzumnih jaja. Sve predložene mjere u akcionom planu FVO je ocijenio kao zadovoljavajuće. Većina mjera je realizovana, što uključuje izradu podzakonskih propisa i vodiča, izradu odgovarajućih lista provjere, razvoj i upotrebu laboratorijskih metoda, uvođenje procedura u svrhu osiguranja slijedivosti itd. Određene mjere iz akcionog plana zahtijevaju duže vrijeme za realizaciju, što se odnosi prije svega na pripremu i implementaciju plana kontrole salmonele, te njegovo odobravanje od  FVO, a što je jedan od preduslova za izvoz konzumnih jaja.

Mlijeko

"Ipak, najbitniji segment u svrhu odobravanja izvoza u Evropsku uniju ove grupe proizvoda (meso peradi, proizvodi od mesa peradi i konzumnih jaja), predstavlja uspostavljanje efikasnog sistema službenih kontrola kroz izmjenu zakonodavstva (Zakon o hrani i Zakon o veterinarstvu). Usvajanjem ovog zakonodavstva i njegovim provođenjem omogućiće se verifikacija svih mjera iz akcionog plana i tada bi se mogla planirati nova revizijska misija FVO u BiH kako bi se provjerila ispunjenost svih uslova za izvoz", kazali su nam u Uredu za veterinarstvo BiH.

Međutim, isti slučaj je bio i sa mlijekom, pa je riješen na način da nadležna ministarstva i veterinarske inspekcije potpisali sporazum kojim je garantovano da Ured za veterinarstvo BiH preuzima na sebe odgovornost za inspekcijski nadzor.

Direktor mesne industrije Brovis Refik Kurgaš vjeruje da se odobrenje za izvoz peradi i jaja može dobiti za mjesec ako se ima volje da se to uradi, jer peradari su imali bolje uslove nego mljekari, ali je akcenat stavljen na mlijeko i to je prošlo.

"Proizvođači su i prilikom prve posjete FVO dobili pozitivnu ocjenu, ali EU traži da na državnom nivou bude institucija koja će biti garant da se propisi primjenjuju i koja će izdacati veterinarske certifikate. Kod nas to rade entitetske veterinarske inspekcije", kazao je Kurgaš.

On je dodao da su proizvođači bili spremni da plate 100.000 maraka za uzimanje službenih uzoraka koje bi radila državna institucija, ali ni to nije pomoglo. Inače je uzimanje uzoraka ostavljeno na volju proizvođačima, koji ako žele mogu da rade kontrole, ako ne, onda i ne moraju.

Prioritet

Kako kažu u Uredu za veterinarstvo, ispunjavanje uslova za izvoz ove grupe proizvoda postavljen kao prioritet Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, odnosno Ureda za veterinarstvo, kao i nadležnih organa u entitetima.

Istakli su kako je u saradnji sa ekspertima iz Evropske unije izvršena posjeta određenim subjektima zainteresovanim za izvoz u Evropsku uniju. Cilj ove ekspertske misije je bila obuka kako službenog osoblja (veterinarskih inspektora), tako i nadležnog osoblja privrednih subjekta, ali je misija takođe poslužila da se izvrši ocjena napretka nakon revizijske misije 2012.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik